Oireet

Oireet ilmaantuvat yleensä noin 5 päivän kuluttua tartunnasta. Akuutti suolistotulehdus on tyypillisin parvoviruksen aiheuttama tautimuoto. Ensioireet ovat epäspesifisiä, kuten syömättömyys, uneliaisuus ja kuume. Myöhemmin esiintyy oksentelua ja veristä tai limaista ripulia. Selkeä vatsakipu on myös tyypillinen oire, jonka taustalla on joko äkillinen maha-suolitulehdus tai suolen tuppeama.

Tyypillisessä sairastapauksessa virus iskee 6-20 viikon ikäisiin pentuihin, joilla todetaan äkillistä ripulia ja oksentelua, josta seuraa nopeasti henkeä uhkaava kuivuminen. Immuunijärjestelmän solujen tuho johtaa valkosolujen vähyyteen, joka altistaa koiraa vakaville bakteeri-infektioille. Suolen pintasolukon vauriot ovat oiva tie bakteereille elimistöön, jolloin voi kehittyä verenmyrkytys.

Nuorilla pennuilla saatetaan lisäksi todeta äkillinen parvoviruksen aiheuttama sydänlihastulehdus. Sydämen toiminnan häiriintyminen voi aiheuttaa hapenpuutteesta johtuvia aivovaurioita ja virustartunnan aiheuttama kuolleisuus voi olla korkea. Sydänlihastulehdus on onneksi nykyään harvinainen, mutta voi kehittyä rokottamattoman nartun pennuille, jos tartunta saadaan jo kohdussa tai alle kahdeksan viikon iässä. Tyypillisessä tilanteessa kaikki pennut sairastuvat ja menehtyvät vuorokauden kuluessa oireiden ilmaantumisesta. Tauti ilmenee äkillisesti ja taudinkulku on nopeaa. Pennuilla on hengitysvaikeuksia ja ne valittavat sekä yökkäilevät.

Huolimatta siitä, onko tartunnan saaneella koiralla ripulia vai ei, se erittää suuria määriä virusta ulosteeseensa. Viruseritys on huipussaan 3-8 päivän kuluttua tartunnasta. Viruksen erittyminen ulosteeseen vähenee nopeasti ja on yleensä vähäistä 10-14 vrk:n kuluttua tartunnasta. Joissakin tapauksissa viruseritys voi jatkua vielä neljän viikon ajan oireiden ilmaantumisen jälkeen.

koiran -parvovirus